context / background of project / objectives

As a result of the contact seminar in Cyprus (Stepping into new generation of Erasmus+ School Exchange and eTwinning Partnerships 7.11. – 9.11.2018) the participating schools found that their specialities really add up to a topic that brings our students together and encourages them to learn from each other. In the global economy of our times many local producers are facing financial hardship. Local support is often not enough. In order to make it, they need to expand their market share. We aim to help them create product awareness to find new prospective customers. We encourage our students to begin from their origins and traditions and reach a European way of implementing business plans for food producing/selling businesses. With our project we want our students to see the cultural background of each participating school and become more aware of their European identities. Students put their ideas and results on a professional project-dedicated website. The results we are collecting are business plans, recipes and a glossary/dictionary embedded with content management.

Contesto/background del progetto/obiettivi

A seguito dell’incontro dei rispettivi insegnanti durante un seminario a Cipro (“Stepping into new generations of Erasmus+ School Exchange and eTwinning Partnerships”, 7.11. – 9.11.2018), le scuole partecipanti hanno scoperto molti punti in comune che potevano realmente incoraggiare gli studenti a cooperare e imparare gli uni dagli altri. Nell'economia globale del nostro tempo molti produttori locali si trovano ad affrontare grandi difficoltà. Spesso non è sufficiente il sostegno locale e l’obiettivo che ci siamo prefissati è quello di trovare metodi sostenibili ed eco-friendly per sostenerli e aumentare la loro visibilità sul mercato. Vogliamo aiutarli a creare consapevolezza dei prodotti per trovare nuovi potenziali clienti. Incoraggiamo i nostri studenti a partire dalle loro origini e tradizioni e a raggiungere uno stile europeo di implementazione di impianti commerciali per le imprese di produzione e vendita alimentare. Con il nostro progetto vogliamo mostrare come i diversi background culturali di ogni loro scuola traggano origine da un comune substrato, incrementando la loro consapevolezza di un’unica identità europea. Gli studenti condivideranno idee e risultati su un sito web professionale dedicato al progetto e i risultati verranno presentati attraverso un business plan, ricette tipiche e un glossario/dizionario integrato con la gestione dei contenuti.

Kontext / Hintergrund des Projekts / Ziele

Als Ergebnis des Kontaktseminars in Zypern (Einstieg in eine neue Generation von Erasmus + Schulaustausch- und eTwinning-Partnerschaften 7.11. - 9.11.2018) stellten die teilnehmenden Schulen fest, dass ihre Fachgebiete wirklich zu einem Thema passen, das Anlass gibt unsere Schüler zusammen und ermutigt sie, voneinander zu lernen. In der globalen Wirtschaft unserer Zeit sind viele lokale Produzenten mit finanziellen Schwierigkeiten konfrontiert. Lokale Unterstützung reicht oft nicht aus. Um es zu schaffen, müssen sie ihren Marktanteil ausbauen. Wir möchten ihnen dabei helfen, Produktbewusstsein zu schaffen, um neue potenzielle Kunden zu finden. Wir ermutigen unsere Schüler, von ihren Ursprüngen und Traditionen auszugehen und einen europäischen Weg zur Umsetzung von Geschäftsplänen für Lebensmittel produzierende / verkaufende Unternehmen zu finden. Mit unserem Projekt möchten wir, dass unsere Schüler den kulturellen Hintergrund jeder teilnehmenden Schule sehen und sich ihrer europäischen Identität bewusster werden. Die Studierenden stellen ihre Ideen und Ergebnisse auf einer professionellen, projektspezifischen Website zur Verfügung. Die Ergebnisse, die wir sammeln, sind Geschäftspläne, Rezepte und ein Glossar / Wörterbuch, das in Content Management eingebettet ist.

Πλαίσιο / Υπόβαθρο του έργου / Στόχοι

'Ως αποτέλεσμα του επικοινωνιακού σεμιναρίου στην Κύπρο (ενισχύοντας την γενιά του Erasmus+ σχολικής ανταλλαγής και σε συνεργασία με το eTwinning 7.11- 9.11.2018) τα συμμετέχοντα σχολεία διαπίστωσαν ότι οι ικανότητές τους πραγματικά κατέληξαν σε ένα θέμα που φέρνει τους μαθητές μας κοντά και τους ενθαρρύνει να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Στην παγκόσμια οικονομία του σήμερα πολλοί τοπικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία. Η τοπική υποστήριξη συχνά δεν είναι αρκετή. Προκειμένου να τα καταφέρουν, χρειάζεται να επεκτείνουν το μερίδιο αγοράς τους. Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε στη δημιουργία ευαισθητοποίησης του προϊόντος για την εύρεση νέων υποψήφιων πελατών. Ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να ξεκινήσουν από την προέλευσή και τις παραδόσεις τους και να φτάσουν σε ένα Ευρωπαϊκό τρόπο εφαρμογής των σχεδίων επιχειρήσεων για την παραγωγή τροφίμων /πωλήσεις των επιχειρήσεων. Με το έργο μας αυτό θέλουμε οι μαθητές μας να δουν το υπόβαθρο του πολιτισμού κάθε συμμετέχοντα σχολείου και να γνωρίσουν περισσότερο τις Ευρωπαϊκές τους ταυτότητες. Οι μαθητές καταγράφουν τις ιδέες και τα αποτελέσματα τους σε μια επαγγελματικά αφιερωμένη εργαστηριακή ιστοσελίδα. Τα αποτελέσματα που μαζεύουμε είναι σχέδια επιχειρήσεων, συνταγές και ένα γλωσσάριο/ λεξικό ενσωματωμένο με διαχειρίσιμο περιεχόμενο.

the erasmushak plattform

This plattform is a work in progress website powered by HAK Voitsberg to connect students within erasmus projects and give them the chance to learn content management with a live system, that is reliable and up to date. Students work on tasks such as texting, translating and put prepair pictures for this web-project. Students learn using the content management system typo3 and learn working with other online tools such as our individual gallery for typo3 and tv.

our network

HAK Voitsberg
project coordinator
Franz-Jonas-Straße 13 – 15